torsdag 15. juli 2010

Den egyptiske Dødeboken

Har en god stund nå drevet og lest tekster fra den Egyptiske dødeboken. På en måte er det interessant lesning, med tanke på at mange mener at gammelegyptisk religion er opphavet til den jødiske, og senere også den kristne religiøsiteten.

Men de fleste av disse tekstene er vanskelig tilgjengelig, fordi de forutsetter at leserne har forkunnskaper om temaene tekstene handler om. Og forklarer dermed ingenting i detaljer. Dette er forsåvidt ikke så rart, siden det var tekster som skulle benyttes av den avdøde for å komme godt ut i livet etter døden. -Og det var ikke tekster som var ment å skulle forklare noe ved religionen.

Likefullt er disse tekstene de beste kildene vi har idag, for å studere religionen i det gamle Egypt. Men det man antar, er at det i liten grad fantes en enhetlig teologi, slik man har i moderne trossamfunn. Istedenfor er det sannsynlig at hvert enkelt tempel, og hver prest hadde sin egen teologi, og at disse kunne avvike endel fra "naboens" teologiske ideer.

I den boken jeg har, er første delen en samling tekster med endeløse hymner til forskjellige guder. (Hovedsaklig Osiris og Amon Ra) Disse var ganske langtekkelige, og holdt på å knekke motivasjonen min til å lese videre i boken. Så har hatt et par måneders pause nå. Men begynte igjen forrige uke, og er nå kommet til seksjonen for visdomstekster. Disse er langt mer interessante.

Det som slår en, når en leser de tekstene, er hvor liten forskjell det er på "skikk og bruk", og hvor "moderne" samfunnssyn forfatterne av de tekstene hadde. De eldste av tekstene er drøyt 4000 år gamle, og det er en tankevekker når mange av tankene som står der, fremdeles introduseres som helt nye og revolusjonerende tanker. I disse tekstene er det, i motsetning til de kristne tekstene, en veldig aksept for et samfunn bestående av ulike klasser, hvor noen mennesker er mer "viktige/verdifulle" enn andre. Men allikevel er det ikke akseptabelt å opptre med hovmod overfor personer fra lavere samfunnsklasser enn deg selv. Og det oppfordres til å ta imot råd fra alle, på lik linje, fordi en lavt utdannet person kan ha like gode ideer og tanker, som en høyt utdannet person...

Ingen kommentarer: